"Mily kezdetleges lenne az embereknek szellemük is, ha a költészeten és zenén kívül nem volnának a szakácsművészetnek is lelkesülői, kik a test táplálásáról is gondoskodnak. Mert a lélek is csak a testtől veszi a maga táplálékát. Korgó gyomorral nemigen megy a szellemi munka."
/Dobos C. József/

2011. május 1., vasárnap

Nem minden szarvasmarha ökör, de minden ökör szarvasmarha

Vállalom, hogy nem tudtam, hogy mi a különbség a szarvasmarha és az ökör között.
Ma már tudom, hogy a kifejlett herélt szarvasmarhát hívják ökörnek.

Tehát az ökör:

Az ökör a négy évesnél idősebb, herélt szarvasmarha. A bikaborjút tavasszal az első fűre menendő korában herélik ki. Három éves koráig tinónak hívják, majd négyévesen, ameddig betanítják ökörtinó, majd ha betanult és rendszeresen jármolják igás ökör. Miután az ökör megöregedik és a hízóba kerül göbölynek vagy sőrének hívják.

delelő szarvasmarhák

Az ökörfogat mindig párosával összefogott (2-8) állatból áll; a terhet az ökrök nyakjárom és rúd segítségévelhúzzák. Közülük kerülnek ki a híres hatos ökörfogat tagjai is. Csak az első két ökröt irányítják a hopsza=jobbra és a csálé=balra szavakkal. Pontosan meg van határozva, hogy milyen súlyú ökör a fogat mely posztjára kerülhet.
Lotz Károly: Ökrös szekér

Az igás ökröt általában istállóban és takarmányon tartják, legelőre csak a nyári munkák nagyobb szünetében hajtják és külön ökörcsordában legeltetik.

Feszty körkép részlete: Árpád fejedelem és vezérei

Sokáig úgy tartották, hogy a szarvasmarhát a honfoglaló magyarság hozta magával, ám ma már valószínűbbnek látszik, hogy itt, a Kárpát-medencében tenyésztették ki: a magukkal hozott kisebb testűt az itt talált vadtulokkal keresztezték.
Hazai szarvasmarhafajtánk  szolgáltatja a legjobb igásökröket,  ellenben a nyugati fajtájú ökrök hízékonyabbak.

Forrás:
  • Pallas nagylexikon
  • www.kislexikon.hu
  • Tálasi István: A Kiskunság népi állattartása (Bp., 1936)
  • mek.oszk.hu
  • www.wikipedia.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése