"Mily kezdetleges lenne az embereknek szellemük is, ha a költészeten és zenén kívül nem volnának a szakácsművészetnek is lelkesülői, kik a test táplálásáról is gondoskodnak. Mert a lélek is csak a testtől veszi a maga táplálékát. Korgó gyomorral nemigen megy a szellemi munka."
/Dobos C. József/

2011. május 31., kedd

SPÁRGA VAGY NYÚLÁRNYÉKRÓL. (DES ASPERGES.)

––––––
Mint tudva van, a spárgát különösen e czélra készült és bőven trágyázott ágyakban tenyésztik. A legvastagabb spárgát tartják a legjobbnak, bár én azt hiszem, hogy azok tévednek és nyelvüket megcsalják, mig szemeiket kielégítik ; – mig ismét mások a fehérnek adják a zöld fölött elsőséget, pedig a zöldnek sokkal jobb íze van. Részemről azt tartom, hogy a nagyon vastag spárga a trágya-ízt nagyon magába szivja, főzéskor pedig sok vizet vesz föl, mi nem válik előnyére.
––––––


Nem tudom ki hogy van vele, de én is a vékonyabb zöld spárgát szeretem :)

Néhány hasznos tudnivaló a spárgáról:


  1. Vásárlásnál figyeljünk arra, hogy: ne legyen berohadva  spárga alja a zacskóban, legyen viszonylag egyforma vastag a csomag tartalma, hogy egyszerre főjenek meg!
  2. A zöldspárgát nem kell hámozni, a fehéret viszont igen, mert fás a külső része! 
  3. Ellenben a zöldspárgának is van fás része. Ha finoman megtörjük az alján, letörik a fás rész. Ezen kívül a keménybb fogakat is le kell vágni róla. 
  4. A főzési időt tekintve úgy 3-4 percre szükséges lobogó sós vízbe tenni, majd hideg folyó vízzel átöblíteni. Így megmarad az élénk zöld színe, és kellően meg is fő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése