"Mily kezdetleges lenne az embereknek szellemük is, ha a költészeten és zenén kívül nem volnának a szakácsművészetnek is lelkesülői, kik a test táplálásáról is gondoskodnak. Mert a lélek is csak a testtől veszi a maga táplálékát. Korgó gyomorral nemigen megy a szellemi munka."
/Dobos C. József/

2011. szeptember 7., szerda

Paradicsom-lekvár.

––––––

A paradicsomot ha szitán áttörtük, czukorral addig főzzük, mig elég sűrü lesz, ha kihült, üvegbe rakjuk.

––––––

Paradicsomlekvár

Mindösszesen ennyi az utasítás a paradicsomlekvárt illetően.
Szó sincs a magokról, a héjról, cukor-gyümölcs arányról. Így hát mindez rám van bízva. A magam részéről nem szerettem volna bele magokat és héj darabokat, ezért először megpucoltam a paradicsomokat, majd kimagoztam őket. Az ebből lecsöpögő lé is belekült a lekvárba. A legpepecsebb része a dolognak így a hámozás-magozás procedúra, de az is viszonylag gyorsan megvan.

Hozzávalók:
  • 1 rész paradicsom
  • 1/4 rész cukor

Elkészítés:
A paradicsomokat egy hőálló edénybe tesszük, és forró vizet öntünk rá, pár másodpercig állni hagyjuk majd leöntjük, és hideg vízzel átöblítjük. A héjakat immár könnyűszerrel lehúzhatjuk. A héjtalan paradicsomokat félbevágjuk, és egy élesebb kanállal kikanalazzuk a magokat egy edénybe. Ezt botmixerel egész picit összezúzzuk, de nem turmixoljuk szét, majd leszűrjük.
A paradicsomokat egy nagy lábosba tesszük, és ráöntjük a magokból leszűrt levet. Alágyújtunk, és hozzáadjuk a cukrot. Ha kell, vízzel pótoljuk a folyadékot, hogy ellepje a paradicsomokat. Addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik, és karamellizálódik. Vigyázat, mert ha leég, könnyen keserűvé válhat.
Tehetünk bele fűszereket vagy hagyhatjuk natúran is.


1 megjegyzés: