"Mily kezdetleges lenne az embereknek szellemük is, ha a költészeten és zenén kívül nem volnának a szakácsművészetnek is lelkesülői, kik a test táplálásáról is gondoskodnak. Mert a lélek is csak a testtől veszi a maga táplálékát. Korgó gyomorral nemigen megy a szellemi munka."
/Dobos C. József/

2011. június 15., szerda

Túrós-gombóc.

(781. old.)

––––––
4 tojás sárgáját egy diónyi irósvajjal jól eldörzsölünk, 3 kanálnyi fris tehéntúrót adva hozzá és annyi lisztet, hogy kemény tészta legyen, jól kidolgozunk, végre a négy tojás habját. Gömbölyü, nem igen nagy gombóczokba szaggatjuk és kifőzzük. – Morzsás vajban pirítjuk.
––––––
Tapasztalatok:
Ez a mennyiség 3 emberre elég, leves nélkül.
Én végül 5 tojásból csináltam, mivel mértékegység nem igen van megadva, gondoltam szabadon variálható. Amolyan "érzésre" típusú recept.. akár az összes többi.
Végül keveselltem a túrót is, mert hamár túrós-gombóc, akkor ne csak 3 kamálnyi legyen benne. Beletoltam 25 dekát.
Viszont elkövettem azt a végzetes hibát, hogy nem mértem le az optimális liszt mennyiséget, úgyhogy minenkinek az érzéseire bízom. Kb az is olyan 20 dkg volt, de nem vennék rá mérget. Arra kell figyelni, hogy a túl sok liszttől kemény lesz, ha pedig túl kevés van benne, akkor szétesik a vízben! Próbagombóc a tuti ellenőrzési módszer, persze először csak kevesebb liszttel. Igazából törekedni kell arra, hogy minél kevesebb liszt kerüljön bele, mert attól lesz kemény:)

A végeredmény: habos, könnyű túrógombóc


Hozzávalók (4 személyre)

 • 5 db tojás – szétválasztva (tanyasi, bio, vagy legalább 2-s jelzésű)
 • 5 dkg vaj – házi vajjal finomabb + a morzsához is 
 • esetleg vaníliás cukor – de semmiképp sem vanilin!
 • 25 dkg tehéntúró – lehetőleg házi, mert az sokkal zsírosabb! beszerezhető a piacokon!
 • 15-25 dkg liszt – amennyit fölvesz
 • 20-25 dkg házi morzsa  – azért jobb ebből is a házi, mert egyrészt remek felhasználási módja a szikkadt kenyérnek - légmentesen záródó üvegben hosszú ideig tárolható, másrészt az állaga is sokkal jobb, mint a bolti morzsának, nagyobb szemcsés változatos, szinte él! és jobban meg tud pirulni!! Minek fizessünk azért ami otthon is könnyűszerrel előállítható?! Daráló híján (nekem sincs, mert épp eltört, mozsárban is remek morzsát készíthetünk!)
 • tejföl
 • porcukor

Elkészítés:
 1. A tojássárgáját fehéredésig keverjük a vajjal. Én tettem bele egy kanál vaníliás cukrot is! Nem tett neki rosszat!! 
 2. Belekeverjük a túrót, …
 3. …majd a lisztet. Egy elég kemény tésztát fogunk kapni, fakanállal érdemes keverni, mert a gépnek nem nagyon tesz jót! 
 4. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és apránként beleforgatjuk a tésztába. Fontos, hogy ne egyszerre tegyük bele, mert akkor az egész hab összetörik. Így szép fokozatosan meglágyul a tésztánk. 
 5. Ha ez kész felforralunk egy nagy lábas vizet, és abban kifőzzük a túrógombócokat, ki milyen méretet szeret. A vízben legalább duplájára duzzad! 
 6. Közben vajban megpirítjuk a morzsát és a kifőtt gombócokat ebben forgatjuk. 
 7. Tálaláskor klasszikusan tejfölt és porcukrot adjunk hozzá!


Tipp: ne hagyjuk állni, mert elveszíti a könnyedségét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése