(709.old.)
––––––
210 gramm fris vajat kasztrólban elolvasztunk, 210 gramm finom lisztet közé keverve, néhány perczig piritjuk, 210 gramm reszelt chokoládét ugyanannyi törött czukorral hozzá adva, jól elkeverjük és 5/10 liter édes tejsűrüvel sűrü péppé főzzük, mit szitán törünk át. E masszát cseréptálra téve, 14 tojás sárgájával összeadjuk. – Jól kikent pudding formába téve, gőzben kifőzzük, és chokoládé-öntvénynyel föladjuk.
––––––
Chocolade pudding. Dobos receptje alapján |
A fönti recept 6 főre szól nagyobb formákat használva, de normál méretű muffinformában 12 készül el belőle, bár mindezt a recept nem említi.
Én fél adagot készítettem, de még ez a mennyiség is elég 6 emberre egy kiadós ebéd után, muffinformában készítve.
Fontos, hogy a csokoládé jó minőségű legyen. Az talán mindegy, hogy tej, vagy fekete, de fekete csokoládéval intenzívebb csokoládéízt kapunk. Én 70%-osat használtam. De fehér csokival is el tudom képzelni..
Én tejszínhabbal, és friss cseresznyével tálaltam, de szerintem a legjobb társ egy jó vanília fagyi lenne mellé.. ;)
hozzávalók (6 kisebb, vagy 3 nagyobb formához):
105 g vaj + a formák kikenéséhez
105 g finom liszt
105 g csokoládé
105 g cukor
2,5 dl (hab)tejszín
7 tojás sárgája
tetszés szerint: tejszínhab, vaníliafagyi, friss gyümölcs
elkészítés:
Ha bátrabbak vagyunk, kis lángon dolgozzunk, ha biztosra szeretnénk menni, akkor gőzfürdőben készítsük a pudingot!
A vajat egy kislábosban felolvasztjuk, és hozzákeverjük a lisztet. rövid ideig pirítjuk. hozzákeverjük az olvasztott csokoládét, a cukrot, majd a tejszínt is. Vigyázzunk, hogy ne melegítsük túl, mert 32 fok fölött kicsapódik a kakaóvaj a csokoládéból!! Ekkor vegyük le a tűzről és keverjük bele a sárgákat.
A masszát vajjal kikent formákba adagoljuk.
Gőzben süssük meg a pudingunkat:
A sütőt melegítsük elő 120 fokra. A formákat tegyük egy mély tepsibe amit a formák feléig töltsünk meg vízzel. Kb 25-40 perc alatt készen lesz, formától függően. Akkor jó, ha kis buborékok vannak a felszínén és viszonylag megkeményedett a közepe, Tehát már nem nagyon remegős!
Tálaljuk kihűtve, vanília fagyival, tejszínhabbal, csokiöntettel, gyümölcsel.. stb
!!! Ne várjuk tőle a zacskós pudingok (keményítő+aroma) által hozzánk szoktatott állagot és ízt sem! Egy viszonylag kemény, de krémes pudigot fogunk kapni koncentrált csokoládé ízzel! Isteni finom!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése