"Mily kezdetleges lenne az embereknek szellemük is, ha a költészeten és zenén kívül nem volnának a szakácsművészetnek is lelkesülői, kik a test táplálásáról is gondoskodnak. Mert a lélek is csak a testtől veszi a maga táplálékát. Korgó gyomorral nemigen megy a szellemi munka."
/Dobos C. József/

2011. május 31., kedd

Chocolade pudding

(Pouding au chocolat.)
(709.old.)
––––––
210 gramm fris vajat kasztrólban elolvasztunk, 210 gramm finom lisztet közé keverve, néhány perczig piritjuk, 210 gramm reszelt chokoládét ugyanannyi törött czukorral hozzá adva, jól elkeverjük és 5/10 liter édes tejsűrüvel sűrü péppé főzzük, mit szitán törünk át. E masszát cseréptálra téve, 14 tojás sárgájával összeadjuk. – Jól kikent pudding formába téve, gőzben kifőzzük, és chokoládé-öntvénynyel föladjuk.
––––––
Chocolade pudding. Dobos receptje alapján


A fönti recept 6 főre szól nagyobb formákat használva, de normál méretű muffinformában 12 készül el belőle, bár mindezt a recept nem említi.
Én fél adagot készítettem, de még ez a mennyiség is elég 6 emberre egy kiadós ebéd után, muffinformában készítve.
Fontos, hogy a csokoládé jó minőségű legyen. Az talán mindegy, hogy tej, vagy fekete, de fekete csokoládéval intenzívebb csokoládéízt kapunk. Én 70%-osat használtam. De fehér csokival is el tudom képzelni..
Én tejszínhabbal, és friss cseresznyével tálaltam, de szerintem a legjobb társ egy jó vanília fagyi lenne mellé.. ;)

hozzávalók (6 kisebb, vagy 3 nagyobb formához):
105 g vaj + a formák kikenéséhez
105 g finom liszt
105 g csokoládé
105 g cukor
2,5 dl (hab)tejszín
7 tojás sárgája
tetszés szerint: tejszínhab, vaníliafagyi, friss gyümölcs

elkészítés:
Ha bátrabbak vagyunk, kis lángon dolgozzunk, ha biztosra szeretnénk menni, akkor gőzfürdőben készítsük a pudingot!

A vajat egy kislábosban felolvasztjuk, és hozzákeverjük a lisztet. rövid ideig pirítjuk. hozzákeverjük az olvasztott csokoládét, a cukrot, majd a tejszínt is. Vigyázzunk, hogy ne melegítsük túl, mert 32 fok fölött kicsapódik a kakaóvaj a csokoládéból!! Ekkor vegyük le a tűzről és keverjük bele a sárgákat.
A masszát vajjal kikent formákba adagoljuk.
Gőzben süssük meg a pudingunkat:
A sütőt melegítsük elő 120 fokra. A formákat tegyük egy mély tepsibe amit a formák feléig töltsünk meg vízzel. Kb 25-40 perc alatt készen lesz, formától függően. Akkor jó, ha kis buborékok vannak a felszínén és viszonylag megkeményedett a közepe, Tehát már nem nagyon remegős!
Tálaljuk kihűtve, vanília fagyival, tejszínhabbal, csokiöntettel, gyümölcsel.. stb

!!! Ne várjuk tőle a zacskós pudingok (keményítő+aroma) által hozzánk szoktatott állagot és ízt sem! Egy viszonylag kemény, de krémes pudigot fogunk kapni koncentrált csokoládé ízzel! Isteni finom!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése