"Mily kezdetleges lenne az embereknek szellemük is, ha a költészeten és zenén kívül nem volnának a szakácsművészetnek is lelkesülői, kik a test táplálásáról is gondoskodnak. Mert a lélek is csak a testtől veszi a maga táplálékát. Korgó gyomorral nemigen megy a szellemi munka."
/Dobos C. József/

2011. augusztus 23., kedd

Magyar nemzeti leves.

( P o t a g e   n a t i o n a l   d '   H o n g r o i s )

(42. oldal)


Augusztus 20.-a, az államalapítás ünnepének alkalmából nem is készíthettünk volna egyebet, mint a "Magyar nemzeti leves" névre keresztelt ételt. Valójában egy roppant egyszerű krumpli levesről van szó, melynek az alapja egy jól elkészített alaplé. Mivel az alapanyagok listája mindösszesen 3 tételből áll, rettentő fontos, hogy mi kerül bele.


Magyar nemzeti leves.

––––––

Nyolc darab meglehetős nagyságú nyers burgonyát meghámozunk, tisztán megmossuk, aztán szépen koczkákra vágva egy kasszerolba teszszük, s hat dekagramm friss vajjal puhára párojuk.
Ezalatt egy darab középnagyságú vöröshagymát apró koczkára vagdalunk, s kevés vajjal világos-sárgára pirítjuk. Egy csipetnyi paprikát is teszünk hozzá. (A hol különben az ételeket erősebben szeretik, lehet több paprikát is venni.) Az igy megpirított hagymát átpasszírozzuk egy szürőn.
Mikor a burgonya már elég puha, ezt a megpirított paprikás hagyma-törmeléket hozzáteszszük, azután felöntjük egy liternyi húslével (bouillonnal, l. a fönnebbi vények közt). Most az egészet fölforraljuk, s azalatt három tojás sárgájával kemény tésztát gyúrunk, melyet csinos apró koczkákra vagdalunk. Ezt, mikor a leves forr, beledobjuk, egy ideig forrni hagyjuk, kellőleg megsózzuk, azután föltálaljuk.

––––––


Magyar nemzeti leves.

Alaplé recept: A hús-levesről.

Hozzávalók:
 • 8 db nagyobb viszonylag egyforma burgonya
 • 6+4 dkg vaj
 • 1 db közepes vöröshagyma
 • pirospaprika
 • 1 liter hús alaplé
 • só, bors
 • szabadon választható: tészta, petrezselyem pesto, tejföl
A burgonyákat meghámozzuk, felkockázzuk, megmossuk, a keményítőt kiáztatjuk belőle. Megszárítjuk konyharuha között, mert különben fröcskölni fog és egy nagy vastag aljú lábosban 6 dkg vajon, kis lángon, fedővel, puhára pároljuk.
Közben egy másik serpenyőben az apróra vágot vöröshagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát, de vigyázzunk, hogy ne égjen meg, mert keserű lesz!
Ha megpirult, botmixerrel, vagy darálóval pürésítjük, és a már puha burgonyához adjuk. 
Felöntjük egy liternyi hús-alaplével, és fölforraljuk.


Tészta helyett mi tejföllel, és földimogyorós petrezselyem pestoval tálaltuk, nem titkolt szándékkal a trikolor színeiben...:)Földimogyorós petrezselyem pesto

Hozzávalók:
 • 1 csokor petrezselyemzöld, felaprítva
 • 1 kisebb gerezd fokhagyma
 • 1 dl olivaolaj
 • 1 marék földimogyoró
 • só+bors

Elkészítés:
Minden hozzávalót darálóban krémesre pürésítünk.


Bor ajánlás: Gál Lajos kadarka 2008 (pajados dűlő)


Érett gyümölcsök, főleg cseresznye, fűszeresség, ásványosság jellemzi Gál Lajos kadarkáját

Augusztus 20.-a, "Magyar nemzeti leves" paprikásan, marha alaplével, – a legkézenfekvőbb választás egy kadarka. Nem bevett dolog levesekhez bort fogyasztani, de egy ilyen paprikás, tartalmas leveshez nagyon jól tud esni egy könnyedebb, alacsony tannin tartalmú, de fűszeres vörösbor. 
A kadarka szőlő Kis-Ázsiából került át hozzánk, és a török megszállás után terjedt el az országban, olyannyira, hogy a legfőbb kékszőlő fajtánk és az egri bikavér fő alkotóeleme lett.
A Dobos szakácskönyv születésénél, leggyakrabban kadarka kerülhetett a magyar emberek asztalára, hungarikummá, sajátunká vált. 
Mivel csak hagyományos karós műveléssel lehet igazán jó minőséget elérni, ezért a nagyüzemi bortermelésidőszakában szinte eltűnt az országból. Most az újratelepítések időszakát éljük. Egy ilyen, Egerben a pajados dűlőn, 2000-es évek elején telepített szőlő borát ittuk.
Karós nevelésű területről szüretelték, 13 hónapot töltött újhordóban és mindössze 500 palack készült.
Érett gyümölcsök, főleg cseresznye, fűszeresség, és ásványosság jellemzi.
Ilyen nyár végi hőségben pár percet ő is szeret hűtőben tölteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése