"Mily kezdetleges lenne az embereknek szellemük is, ha a költészeten és zenén kívül nem volnának a szakácsművészetnek is lelkesülői, kik a test táplálásáról is gondoskodnak. Mert a lélek is csak a testtől veszi a maga táplálékát. Korgó gyomorral nemigen megy a szellemi munka."
/Dobos C. József/

2011. szeptember 23., péntek

Hideg leves szilvából villányi vörös borral.

( S o u p e   f r o i d e   a u x   p r u n e s . )

(123. oldal)

Hideg leves szilvából villányi vörös borral.

––––––

Negyven szem szép szilvát forró vízbe teszünk, két perczig benne hagyjuk, akkor kiszedjük, s gondosan lehéjazzuk.
Egy részét elveszszük, koczkákra vágjuk össze, aztán tiszta edénybe téve czukorporral behintjük, s egyelőre félreállítjuk.
A többi szilvát egy szűrőn áttörjük, egy kiló tört czukrot keverünk közé, két palaczk villányi vörös bort (a bor négy éves legyen) öntünk hozzá, aztán egy porczellán edénybe téve állítjuk, négy óra hoszszáig ott hagyjuk, azután csészékbe öntve föltálaljuk.

––––––

A szilvákat megpucoljuk, kockákra vágjuk, és kissé karamellizáljuk

Röviden és tömören Jókedvű-levesnek is hívhatnánk. Elég találó lenne. Gyorsan fejbe vágja az embert, ha nem vigyázunk :)
Nem az a klasszikus gyümölcs leves: az alkohol, a borral együtt teljes egészében, forralás nélkül benne marad, ezáltal rendkívül fontos, hogy milyen bor kerül bele! És ne együnk belőle túl sokat! :)
A szilvákat megforgattuk egy kis karamellben reménykedve abban, hogy ropogós kérget kap. Ez nem jött be, mert a szilva levet eresztett, de így azért egy kicsit összetettebb ízt kapott, mintha csak beszórtuk volna cukorral, ahogy a recept eredetileg is írja.
Kicsit ijesztőnek tűnt, hogy nem forraljuk ki az alkoholt a borból. Ennek ellenére meglepően jól sikerült, és kellően jó hangulatot biztosított az ebédhez... :)
Mindennapi levesnek nem ajánlanám, és a gyerekek számára sem ez a legmegfelelőbb választás, de mindenképpen van benne fantázia! talán tovább lehetne fejleszteni valamiféle jégkásás ital irányába a forró nyári napokra. mi legalábbis valami ilyesmin tanakodtunk Lőrinccel.


Hozzávalók (fél adag, kb 4-6 fő):
  • 20 szem szép érett szilva
  • 3 ek cukor
  • 25 dkg barna cukor
  • 1 üveg 4 éves villányi vörös bor (pl. Lelovits Merlot 2007)
Elkészítés:

A szilvákat leforrázzuk, és lehúzzuk a héját. Az érett szilvának könnyen lejön. A felét felkockázzuk, a másik felét pedig pürésítjük. 
Egy serpenyőben 3 ek cukorból karamellt készítünk, majd beleforgatjuk a kockára vágott szilvát. Ne főzzük!
A turmixolt szilvához hozzákeverjük a bort, és tálba tesszük. 

Tálalás: a darabolt, karamellizált szivát a tányérra halmozzuk, és mellé kanalazzuk a levest.

Bor ajánlás: Lelovits Merlot 2007

szilvás, fahéjjas, érett ízek

"Csak olyan borral főzz, amit szívesen meg is innál" – szól a bölcsesség, ami erre a levesre hatványozottan igaz, hiszen forralás, mitöbb főzés nélkül készül és a bor szinte teljes mellszélességgel viszi az ízképet. A recept 4 éves villányi bort említ, találgattunk miért... Villány a legdélebben fekvő borvidékünk, és az érett/érlelt ízjegyek valóban jól harmonizálnak a szilvával, illetve a villányi vörös fajták nagy része is hordozza aromáit. A hordós érlelés ízei pedig (fahéj, vanília) a leves fűszerezését is megoldják. 4 éves korában a leginkább talán a merlot fajta mutatja ezeket a szilvás, gyümölcsös, fűszeres jegyeket. A leves kóstolása után bátran állíthatom, hogy ez a fajta a legmegfelelőbb választás: gyümölcsök, szilva, nem túlzó tanninok, de még frissítő savasság. A mi választásunk egy Lelovits borra esett, ami nagyon jó döntésnek bizonyult – külön kóstolva is szilvás, fahéjjas, érett ízeket mutat, ami a levesbencsak tovább erősödik. Nem fárasztó, komoly, mégis frissítő ősz eleji élmény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése