"Mily kezdetleges lenne az embereknek szellemük is, ha a költészeten és zenén kívül nem volnának a szakácsművészetnek is lelkesülői, kik a test táplálásáról is gondoskodnak. Mert a lélek is csak a testtől veszi a maga táplálékát. Korgó gyomorral nemigen megy a szellemi munka."
/Dobos C. József/

2012. március 26., hétfő

Böjti gyökér-leves.

( B o u i l l o n   m a i g r e   a u x   r a c i n e s . )

(95. oldal)

Böjti gyökér-leves.

––––––

A böjti leveseknél nagy gond fordítandó arra, hogy miután ezek nagyobbrészt növényi alkatrészekből állanak, ezen növényi alkatrészek a hiányzó állati alkatrészeket – ha táperőre nézve nem is – de legalább ízletességre nézve pótolják.
A böjti gyökér-leves következő módon készül:
Egy kasszerolba finom szeletekre vágva adunk négy darab sárga répát, hat vöröshagymát, három párhagymát, két fej zellert, mindezeket természetesen tisztán megmosva. A kasszerolban ezeket tiz dekagramm friss vajjal megpirítjuk úgy, hogy a zöldségnemű a pirítás következtében szép arany-sárga színt kapjon.
Ekkor felöntjük három liter friss vízzel, adunk hozzá fél liter szemes borsót, kevés petrezselyem zöldjét, pár csipetnyi sóskát, megsózzuk, azután befödve főni hagyjuk másfél óra hoszszáig.
Akkor egy tiszta asztalkendőn átszűrjük, s további használatig hűvös helyre teszszük.
Minden böjti-leves és böjti-mártás e gyökér-levessel készíttetik.

––––––


Alaplének készült ez a leves, Dobos is annak ajánlja. Fogas-leves gr. Széchenyi módon készítve lesz az, amihez majd felhasználjuk. Azt nem tudom, hogy mit jelent a "Széchenyi módon készítve". Annyit elárulok, hogy nagyon izgalmas recept és a 99. oldalon olvasható... :)

Ha nem alaplének készítjük, hanem megennénk, akkor ne főzzük másfél órán keresztül, mert szétfőnek a zöldségek. A borsót, petrezselymet és pórét is csak a végén tegyük bele, hogy 20 percnél tovább ne főjenek.


zeller - hagyma - répa - póré - borsó - petrezselyem - sóska 

Hozzávalók:
  • 4 db sárgarépa
  • 6 db vöröshagyma
  • 3 db póréhagyma
  • 2 fej zellergumó
  • 10 dkg vaj
  • 300 g szemes borsó
  • 1 csokor petrezselyem
  • pár csipet sóskalevél

fedő alatt gyöngyöztetjük másfél órán keresztül

Elkészítés:
A zöldségeket nem túl apróra feldaraboljuk. Egy nagy fazékban felolvasztjuk a vajat. Tehetünk mellé egy kevés olajat is, hogy ne égjen oda. A vajon megfuttatjuk az összevágott zöldségeket. Fedőt teszünk rá és időnként átforgatjuk. Ha a zöldségek szép barna színt kaptak, felöntjük 3 l vízzel, hozzáadjuk a borsót, a sóskát és petrezselymet, majd megsózzuk. Fedővel másfél órán keresztül, gyöngyöztetve forraljuk.
Leszűrjük. A levet vagy felhasználjuk, vagy további használatig porciónként lefagyasztjuk. Én 2 dl-t szoktam egy uzsonnás zacskóba adagolni, feliratozni. Így könnyen kezelhető később.

ha kész, leszűrjük, majd felhasználásig lefagyasztjuk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése