"Mily kezdetleges lenne az embereknek szellemük is, ha a költészeten és zenén kívül nem volnának a szakácsművészetnek is lelkesülői, kik a test táplálásáról is gondoskodnak. Mert a lélek is csak a testtől veszi a maga táplálékát. Korgó gyomorral nemigen megy a szellemi munka."
/Dobos C. József/

2011. december 18., vasárnap

Szalon-czukorkák.

(853. oldal)
––––––

1/2 kiló czukrot egy csésze vizzel, vagyis valamely gyümölcsnedvvel fölolvasztunk, azután folytonos kavarás közt törésig főzzük. Akkor egy kanállal kiveszünk belőle és kőlapra teszünk megpróbálandó, ha jó e már? – mig megkeményedik, folyvást kavarva. – Ha még nem érte el a kellő fokot, tovább főzzük s kis idő multán a próbát ismételjük. Ha elég szilárd, kihuzzuk a tüztől, ha pedig nagyon is kemény lenne, kevés vizet öntünk hozzá. Ha a czukrot kanalankint a kőre öntöttük és kavartuk, ujjnyi vastagon papirra kenjük. Hűvös helyen hűlni hagyjuk és az első papirt róla leveszszük. Ha megszáradt, ujjnyi nagy koczkákat vágunk belőle és ha teljesen kihűlt, színes papirba göngyöljük.

––––––


Szalon-czukorkák.

––––––

Chokoládé-czukorkákhoz
140 gramm reszelt csokoládét keverünk a czukor közé.

Kávé-czukorkákhoz
tiszta erős kávéval olvasztjuk föl a czukrot.

Narancs- és czitrom-czukorkákhoz
a héját czukorral ledörzsöljük.

Vanília-czukorkákhoz
azt darabokban felfőzzük, és aztán kiszedjük.

Marasquino
vagy más liqueurrel készítve, azt utoljára adjuk hozzá, hogy íze el ne repüljön.

Mogyoró-czukorkáknál
240 gramm mogyorót mozsárban vizzel megtörve átnyomjuk és a czukorhoz adjuk.

––––––

vanília és kandírozott gyömbér

Ezek valóban cukorkák. Kemény cukorkák. Engem egy kicsit meglepett. Szinte végig arra gondoltam: most vagy tanulunk – megint – valami régiújat, vagy valamit nagyon elrontottunk. Szerencsére az előbbi következett be. Lehetőségek tárháza nyílt meg cukorka ügyben. Ennek ellenére csak egyfélét készítettünk.
Jah, hogy miért hívják az egyszerű cukorkát szalon-cukornak? Az elnevezés Jókai Mórhoz köthető. Mindössze arra utal, hogy a színes papírba csomagolt cukorkafélékkel díszített karácsonyfát a szalonban állították fel. 

Kandírozott gyömbéres narancs cukorka – nemcsak a fára:


Hozzávalók:
 • 25 dkg kristálycukor
 • 1 dl frissen facsart narancs leve
 • 1 narancs reszelt héjja
 • néhány szem kandírozott gyömbér
 • opcionális: vanília, fahéj, friss gyömbér, szegfűszeg, csokoládé, kávé, mandula, stb
Elkészítés:

A cukrot a narancs levével elkeverem és felteszem főzni. Kb 20 percig forralom egyenletes alacsony lángon. Könnyen odaég! Akkor jó, ha kicsöppentünk belőle egy tálra és hűléskor teljesen megkeményedik. 
Ha jó az állaga, sütőpapírral bélelt tepsibe/formába öntjük, kb fél centi vastagan, és hűlni hagyjuk. Vigyázat! Nagyon forró!!
Ha kezd megdermedni, de még nem teljesen kemény, már följön a papírról, kissé hajlik még, de nem folyik akkor egy beolajozott késsel vágjuk formára. A tetejére egy szeletke kandírozott gyömbért, vagy narancshéjjat teszünk, majd celofánba, vagy színes papírba csomagoljuk.


Narancsos szalon-czukorkák kandírozott gyömbérrel
Ajánló: Magyar Konyha Magazin 35. évfolyam, 12. szám, 32. oldal

2 megjegyzés:

 1. Helló.
  Néz be hozzám átadnék egy Díjat.
  http://vanilla-daniela.blogspot.com/

  VálaszTörlés
 2. Kedves Daniela!

  Nagyon köszönöm!:)

  VálaszTörlés