"Mily kezdetleges lenne az embereknek szellemük is, ha a költészeten és zenén kívül nem volnának a szakácsművészetnek is lelkesülői, kik a test táplálásáról is gondoskodnak. Mert a lélek is csak a testtől veszi a maga táplálékát. Korgó gyomorral nemigen megy a szellemi munka."
/Dobos C. József/

2011. június 15., szerda

Borsó-leves.

(Potage aux petits pois).

––––––
Fél kiló fiatal, frissen szedett zöld borsót tisztára megmosunk, s egy kasszerolban öt dekagramm friss édes vajjal, kevés petrezselyem zöldjével, kevés finomra vágott vöröshagymával, három dekagrammnyi finoman összevágott nyers sovány sonkával együttesen puhára pároljuk. Azután felöntjük egy liter gyökér-levessel (l. fönnebb) kevés fehér borssal fűszerezzük, kellőleg megsózzuk, s egy negyed liter édes tejfölt adunk hozzá; továbbá két tojással gyúrt metélt tésztát főzünk bele, fölforraljuk, azután föltálaljuk.
––––––


borsó-leves.

Igazi tavaszi leves. 

Hozzávalók:
  • fél kiló zsenge borsó
  • 5 dkg vaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 3 dkg a kedvenc sonkánkból
  • 1 liter gyökér-leves, vagy zöldség-alaplé
  • 1 csipet fehér bors
  • tejföl
  • leves betét tészta

Elkészítés:
  1. A borsót megtisztítjuk
  2. A borsót vajon puhára pároljuk a petrezselyemmel, hagymával, sonkával
  3. Hozzáöntjük az alaplevet
  4. Sózzuk, borsozzuk
  5. Az utolsó pár percre beletesszük a leves tésztát és belefőzzük
  6. tejföllel tálaljuk (a kézműves a legjobb mert az beleolvad a levesbe, és nem lesz csomós a stabilizátoroktól!:))
Csikós András féle tejföl, visszaváltható üvegben
Tipp: az ilyen tejföl beszerezhető a piacokon, vagy mégcsak néhány boltban (egyes CBA üzletek, Lipóti pékség) kapható Cserpes, és Csikós András féle tejfölöket ajánlom! Utóbbi visszaváltható üvegben is kapható!  


4 megjegyzés:

  1. Itt a helyem! :) Kíváncsian várom a folytatást!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Mesi!

    Külön boldogság az első Dobos iránt érdeklődő olvasómat köszönteni! :)

    Anna

    VálaszTörlés
  3. Gratulálok a vállalkozáshoz, sok sikert hozzá! Már a magyar konyha ételeit felsorakoztató fejezetek földolgozása is lendíthetne a magyar ételkultúrán.
    (Vigyázat, az "édes tejföl" ekkor még tejszínt, habnak való tejszínt jelent.)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Zsuzsanna!

    Köszönöm!
    A tejszínt eddig mindenhol "tejsűrü"-nek említette. Rövid (csak internetes) kutatás alatt nem találtam arra utaló nyomot, hogy az "édes tejföl" is az lenne. Szerintem a tejszín és a tejföl közötti állapot lehet az említett "édes tejföl", tehát a nagyon friss tejföl. Ahhoz ma a városban igen ritkán lehet hozzájutni.. :) Persze könnyen lehet, hogy nincs igazam :) Ha van valami jó anyagod erről oszd meg velem kérlek! Kíváncsivá tettél! :)
    Ehhez a leveshez szeintem nem is való a tejszín… ki kéne próbálni ;)
    Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem!

    Anna

    VálaszTörlés