––––––
Fél kiló fiatal, frissen szedett zöld borsót tisztára megmosunk, s egy kasszerolban öt dekagramm friss édes vajjal, kevés petrezselyem zöldjével, kevés finomra vágott vöröshagymával, három dekagrammnyi finoman összevágott nyers sovány sonkával együttesen puhára pároljuk. Azután felöntjük egy liter gyökér-levessel (l. fönnebb) kevés fehér borssal fűszerezzük, kellőleg megsózzuk, s egy negyed liter édes tejfölt adunk hozzá; továbbá két tojással gyúrt metélt tésztát főzünk bele, fölforraljuk, azután föltálaljuk.––––––
borsó-leves. |
Igazi tavaszi leves.
Hozzávalók:
- fél kiló zsenge borsó
- 5 dkg vaj
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 3 dkg a kedvenc sonkánkból
- 1 liter gyökér-leves, vagy zöldség-alaplé
- 1 csipet fehér bors
- só
- tejföl
- leves betét tészta
Elkészítés:
- A borsót megtisztítjuk
- A borsót vajon puhára pároljuk a petrezselyemmel, hagymával, sonkával
- Hozzáöntjük az alaplevet
- Sózzuk, borsozzuk
- Az utolsó pár percre beletesszük a leves tésztát és belefőzzük
- tejföllel tálaljuk (a kézműves a legjobb mert az beleolvad a levesbe, és nem lesz csomós a stabilizátoroktól!:))
Itt a helyem! :) Kíváncsian várom a folytatást!
VálaszTörlésKedves Mesi!
VálaszTörlésKülön boldogság az első Dobos iránt érdeklődő olvasómat köszönteni! :)
Anna
Gratulálok a vállalkozáshoz, sok sikert hozzá! Már a magyar konyha ételeit felsorakoztató fejezetek földolgozása is lendíthetne a magyar ételkultúrán.
VálaszTörlés(Vigyázat, az "édes tejföl" ekkor még tejszínt, habnak való tejszínt jelent.)
Kedves Zsuzsanna!
VálaszTörlésKöszönöm!
A tejszínt eddig mindenhol "tejsűrü"-nek említette. Rövid (csak internetes) kutatás alatt nem találtam arra utaló nyomot, hogy az "édes tejföl" is az lenne. Szerintem a tejszín és a tejföl közötti állapot lehet az említett "édes tejföl", tehát a nagyon friss tejföl. Ahhoz ma a városban igen ritkán lehet hozzájutni.. :) Persze könnyen lehet, hogy nincs igazam :) Ha van valami jó anyagod erről oszd meg velem kérlek! Kíváncsivá tettél! :)
Ehhez a leveshez szeintem nem is való a tejszín… ki kéne próbálni ;)
Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem!
Anna