––––––
Mint tudva van, a spárgát különösen e czélra készült és bőven trágyázott ágyakban tenyésztik. A legvastagabb spárgát tartják a legjobbnak, bár én azt hiszem, hogy azok tévednek és nyelvüket megcsalják, mig szemeiket kielégítik ; – mig ismét mások a fehérnek adják a zöld fölött elsőséget, pedig a zöldnek sokkal jobb íze van. Részemről azt tartom, hogy a nagyon vastag spárga a trágya-ízt nagyon magába szivja, főzéskor pedig sok vizet vesz föl, mi nem válik előnyére.––––––
Nem tudom ki hogy van vele, de én is a vékonyabb zöld spárgát szeretem :)
Néhány hasznos tudnivaló a spárgáról:
- Vásárlásnál figyeljünk arra, hogy: ne legyen berohadva spárga alja a zacskóban, legyen viszonylag egyforma vastag a csomag tartalma, hogy egyszerre főjenek meg!
- A zöldspárgát nem kell hámozni, a fehéret viszont igen, mert fás a külső része!
- Ellenben a zöldspárgának is van fás része. Ha finoman megtörjük az alján, letörik a fás rész. Ezen kívül a keménybb fogakat is le kell vágni róla.
- A főzési időt tekintve úgy 3-4 percre szükséges lobogó sós vízbe tenni, majd hideg folyó vízzel átöblíteni. Így megmarad az élénk zöld színe, és kellően meg is fő.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése